Sporten in de winter, echt wel!

Je kent het wel, als je naar het werk gaat is het donker. Uit je kantoorraam zie je het licht worden en voordat je het door hebt is dat licht alweer verdwenen. In het donker kom je weer thuis. Daarbij is het ook nog meestal stervenskoud. Als het dat niet is dan regent het! Niet gek dat veel mensen in de winter denken: sporten doe ik wel weer als het licht en warm is.

Ik voel me dan ook erg vaak eenzaam op de ochtenden of avonden dat ik buiten ben. Maar eenzaamheid is slechts een van de kleinere emoties tijdens het sporten in de winter. Veel grotere emoties komen tijdens het sporten in de winter voorbij. Ik behandel ze hier willekeurige volgorde:

Angst:

Is het niet te koud? En wat als ik een lekke band krijg, mijn enkel verstuik of nog erger. Dan ben ik echt heel snel onderkoeld! Met die gladheid val ik vast!

Hoewel deze angsten soms terecht zijn is er wat aan te doen. Er bestaat namelijk niet zoiets als 'te koud weer om te sporten'. We gaan toch ook met zijn allen op wintersport? Gewoon genoeg laagjes aan doen en eindelijk toegeven aan je drang om mooie nieuwe sportkleding te kopen. Verder voor de zekerheid een klein isolatiedekentje meenemen. Niet op de racefiets gaan als het glad is, gewoon lekker op de MTB. Dat kan ook prima op de weg, als je niet in het bos wilt rijden. Je valt minder snel en je rijdt bovendien vrijwel nooit lek.

Voldoening:

Is het thuiskomen na het sporten in de zomer al heerlijk, dat is niets vergeleken met de voldoening die je voelt als je in de winter wel geweest bent. Het heerlijke warme water van de douche is super verdiend, de kerstmaaltijden kom je door zonder enige wroeging en hoe heerlijk smaakt dat herfst/winterbiertje na een uurtje sporten?! Persoonlijk vergroot ik het voldane gevoel door in de ochtend voor mijn werk in de winter te sporten. Naast je eigen genot, krijg je dan ook nog eens de bewondering van al je collega’s. En hoe lekker is het werken als je de hele dag kan denken: “Maar ik heb al gesport!”

Vervoering:

Er is geen mooie jaargetijde dan de winter. De natuur trakteert je vrijwel elke keer weer op de allermooiste plaatjes. En omdat je in de winter nooit te hard moet sporten (als je veel zweet word je veel te koud) heb je alle tijd om ervan te genieten. Stop dus regelmatig om even om je heen te kijken en mooie plaatjes te schieten. Dan kan het zomaar gebeuren dat je een dergelijke kiekje maakt:

Genomen op 29 november om 7:45 langs de Amstel bij Amstelveen

Kortom er zijn redenen en emoties genoeg om in de winter te gaan sporten. En op de momenten dat ik even geen zin heb, kijk ik altijd naar deze reclame. Dat zorgt hopelijk ook voor jullie voor de mooiste emotie van allemaal: Liefde!