Een goed begin is het halve werk


Waar het ontbijt vroeger nog al eens werd overgeslagen, is het nu lastig om te kiezen wat voor ontbijt het vandaag zal worden. Smoothie of sapje, havermout of muesli met yoghurt of melk, toast met ei - gebakken of gekookt - of pannekoekjes van speltmeel of juist van bananen? Alles is lekker en het meeste is gezond.

Daarom delen we één van onze onbijtfavorieten: granola. Of eigenlijk één van de varianten om granola te maken, want ook dat kan op vele manieren. Grootste voordeel is dat je in het weekend meteen een flinke pot kan maken waar je een tijdje mee vooruit kan.

Boodschappenlijstje voor een flinke pot:

- 200 gr havervlokken of speltvlokken (of 100 gr van elk)

- 150 gr ongebrande gemengde noten

- 50 gr gemengde zaden, bijv. lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaadjes

- 50 gr geraspte kokos

- 1 flinke theelepel kaneel

- ca. 5 eetlepels olijfolie (kokosolie kan ook!)

- ca. 5 eetlepels honing

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe alle ingrediënten door elkaar in een beslagkom. Bedek een ovenplaat met bakpapier en stort de inhoud van de kom erop. Spreid met een houten lepel het mengsel goed uit. Afhankelijk van je oven moet de granola 15 tot 20 minuten bakken. Hussel om de 5 minuten het mengsel en hou het goed in de gaten. Het is klaar als de granola een gouden kleur heeft gekregen.

Eventueel zou je er nog rozijnen of ander gedroogd fruit bij kunnen doen. Laat geheel afkoelen voordat je de granola in een pot doet.

's Ochtends rest dan alleen nog de keuze met wat voor vers fruit - blauwe bessen, frambozen, aardbeiden of van alles een beetje - of yoghurt - mager, Griekse, skyr - je de granola combineert. Alle keuzemomenten overleefd? Dan heb je gegarandeerd een goede start van de dag!