Hebben wij de tijd of heeft de tijd ons?


Herken je dat? 100.000 dingen te doen en voordat je het weet is het alweer tijd om naar bed te gaan? En sporten, tja, als je even niet oplet is dat er bij ingeschoten. Geen tijd of geen zin: ik ben zo moe… Jammer, want juist sporten zorgt ervoor dat je extra alert en gefocust bent gedurende de dag. Even een moment nemen om de boel de boel te laten en je lichaam in beweging zetten. Juist als je weinig energie hebt moet je gaan bewegen voor een extra energieboost! We noemen het niet voor niets bij onze missie: ontspanning door inspanning.

En het mooie is, dat je niet lang hoeft te sporten om toch goed bezig te zijn! Een rustig halfuurtje hardlopen is al effectief. Beter 3x per week een half uur, dan 1x per week 1,5 uur. Wil je nog effectiever trainen, kies dan voor één intervaltraining per week. Een half uur waarbij je verschillende snelheden/tempo’s aanhoudt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat intervaltraining effectief is, omdat je hierdoor je uithoudingsvermogen traint en je spierweefsels.

Ik geef hieronder een voorbeeld van intervaltraining van een half uur die je kunt uitproberen. En heb je meer tijd? Kies dan voor een piramidetraining van 60 min.

Intervaltraining van 30 min.:

  • Loop 10 min. in, zodat je spieren warm zijn.

  • Loop 5x2 min. hard, met 1 minuut dribbelen ertussen, dus 2 hard, 1 dribbelen, 2 hard, 1 dribbelen, etc.

  • Loop aan het einde nog 5 min. uit.

Piramideloop van 60 min.:

Deze training bestaat uit 9 intervals waarbij je telkens heel kort op een flink tempo gaat lopen. Beginnend bij 1 minuut en oplopend tot 5 minuten om vervolgens weer terug te gaan naar 1 minuut. Tussendoor wandel of dribbel je heel rustig. Kies het tempo waarvan je weet dat je het de hele ‘sessie’ kan volhouden. Liever rustiger beginnen en gedurende de training opbouwen dan andersom.

  • Loop 10 min rustig in, zodat je spieren warm zijn.

  • Het interval schema is dan als volgt: 1-2-3-4-5-4-3-2-1. Dit zijn de minuten waarop je in een flink tempo gaat lopen.

  • De pauzes zijn als volgt: 1-1-2-2-3-2-2-1, hierin dribbel of wandel je dus.

  • Loop aan het einde nog 10 uit.

Samenvattend betekent dit in totaal 60 min. lopen:

10 min. inlopen, 1 min. hard, 1 min. zacht, 2 min. hard, 1 min. zacht, 3 min. hard, 2 min. zacht, 4 min. hard, 2 min. zacht, 5 min. hard, 3 min. zacht, 4 min. hard, 2 min. zacht, 3 min. hard, 2 min. zacht, 2 min. hard, 1 min. zacht, 1 min. hard, 1 min. zacht, 10 min. uitlopen.