Athletes eat and train, they don’t diet and exercise

Je kent het vast wel. Een drukke dag voor de boeg, maar je wilt ook sporten en goed eten. Geen tijd om er voor te eten en te laat als je na het sporten thuis komt. Tja, dilemma.

Voorheen maakte ik vaak de keuze tussen niet gaan sporten of juist met een volle maag. Met als nadeel dat het sporten door de pijn in mijn zij er niet leuker van werd. Of dat ik tijdens de yoga (als ik bijvoorbeeld met mijn bovenlichaam naar beneden hing) met mijn ademhaling vooral bezig was met het binnenhouden van mijn eten.

In de ochtend daarentegen sportte ik vaak met een lege maag. Zelfs van het kleinste slokje water kreeg ik al een steek. Een rondje van 5 kilometer hardlopen kon ik volhouden, maar elke meter erna bleek er een te veel. En - heel eerlijk gezegd - door een maaltijd over te slaan of weinig te eten hoopte ik stiekem dat ik daardoor wat meer zou afvallen.

De balans vinden tussen sporten en eten is niet alleen voor ons 'hobbysporters' maar ook voor een topsporter een uitdaging. Elk lichaam reageert nu eenmaal anders op voeding. De een krijgt al een steek in de buik van het kijken naar water. De ander kan geen stap zetten zonder eieren met spek achter de kiezen te hebben. Hoe verwerken de maag en darmen het voedsel?

Even de theorie induiken: de bloedtoevoer naar je darmpakket gaat omhoog als je gegeten hebt. Om te sporten vragen je spieren ook om een goede doorbloeding. Je krijgt steek als de darmen eten proberen te verteren, maar het bloed naar de spieren toe stroomt. Daarom is ‘s ochtends sporten fijn. Alle voedingsstoffen zijn opgenomen. De bloedtoevoer gaat direct naar je spieren toe. Helaas geldt ook hier: ieder voordeel heeft zijn nadeel. Een kort rondje rennen houd je vol. Sport je langer, dan raak je door je energievoorraad heen en spreekt je lichaam een andere energiebron aan zoals je spieren. En dat is nu precies wat we niet willen!

Gemiddeld genomen is je maag leeg na drie tot zes uur afhankelijk van wat je eet en afhankelijk van je stofwisseling:

Vloeibaar voedsel is sneller uit je maag dan vast.

Vet voedsel duurt langer om te verteren dan niet-vet.

Wat kun je dan doen? Enkele tips:

  • Probeer in het ideale geval ongeveer twee uur voorafgaand aan het sporten een vetarme, niet al te vaste maaltijd te eten.

  • Zorg er ook voor dat als je langer dan een uur sport, je na een uur wat eet. Anders ga je over op een inefficiënte stofwisseling en verbrand je spieren in plaats van vet. Neem een gezonde zelfgemaakte reep of een andere snack mee.

  • Als je de hele dag op pad bent, gooi dan iets in de tas en zet desnoods een herinnering in je telefoon om het niet vergeten te eten twee uur voor je sportmoment.

  • Heb je weinig tijd in de ochtend? Leg ‘s avonds iets klaar in de koelkast of op je nachtkastje en eet het meteen als de wekker gaat. Voordat je aangekleed bent, de kids en/of huisdieren van eten hebt voorzien etc., is er vaak al flink wat tijd overheen gegaan. Kies iets vloeibaars, een voedzame shake bijvoorbeeld.

  • Eet na het sporten een goede, proteïnerijke (eiwitrijke) maaltijd. Wacht niet te lang (maximaal een half uur), anders begint je lichaam wederom met het verbranden van je spieren in plaats van vet.

Gun jezelf die stevige maaltijd na het sporten en ga niet snacken. Voedsel helpt het lichaam om te helen en bij te tanken van de inspanning die je hebt geleverd en om het uiteindelijk sterker te maken.

Kom je naar het Yoga Running Glamping weekend dan laten we je zien wat wij zoal eten vlak voor en na het sporten.

Meer lezen? Kijk bijvoorbeeld op de site van het Voedingscentrum