Chi va piano, va sano e va lontano


'Wie rustig en ontspannen leeft, leeft langer en in goede gezondheid.' Een Italiaanse wijsheid die ons aan het hart gaat, net als hun gezellige en gezonde eetcultuur. In Gelderland zijn we deze week in de ban van Italië. Vanaf morgen neemt de Giro d'Italia de provincie over. Dit sportieve spektakel werkt aanstekelijk.

Om een beetje in de sfeer te blijven heb ik een verrassend recept gekozen uit één van mijn 'sportieve' kookboeken: The Grand Tour Cookbook van Hannah Grant. Deze tot chefkok opgeleide Deense werkt sinds 2011 voor de Tinkoff-Saxo wielerploeg. Samen met een wetenschappelijk opgeleide sportdiëtist heeft ze een 21-daags kookboek samengesteld met recepten voor wedstrijddagen en rustdagen. Niet alleen razend interessant om te lezen, maar boordevol heerlijke recepten met een Scandinavische twist.

Mijn favoriet:

Dag 5, etappe 4: bloemkoolsoep met dille en geroosterde bloemkoolroosjes. Tja, dat klinkt meer als een gerecht voor rond het vriespunt, maar niets is minder waar. Licht door de rijstmelk, fris door de dille, limoenen en steranijs, maar met name gezond en vullend door de bloemkool. Een ideaal gerecht voor het sporten of erna. Daarnaast is de soep lactose-, noten- en glutenvrij (als je er geen brood bij eet).

Boodschappenlijstje voor 6 tot 8 kommen:

- 1 bloemkool, gewassen en in kleine roosjes (1/3 voor garnering, de rest grof gehakt)

- 2 uien, in dunne ringen gesneden

- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden

- 3 takjes tijm, met een touwtje aan elkaar vastgemaakt

- 1/2 bosje dille, verwijder de harde takjes

- 3 eetlepels olijfolie

- 1/4 theelepel zout

- 1 steranijs

- 750 ml rijstmelk

- 750 ml kippen- of groentebouillon (bij voorkeur zelf getrokken)

- zwarte peper

- sap en rasp van twee biologische limoenen

- extra vierge olijfolie voor erbij

Verwarm de olijfolie in een pan met een dikke bodem en bak op een middelhoog vuur de ui, knoflook en bloemkool totdat ze glazig zijn. Voeg dan het zout, de steranijs en tijm toe (soms doe ik beide in een thee-ei of -filterzakje = later makkelijker uit de soep te halen). Nu volgen de rijstmelk en bouillon. De hoeveelheid van de melk en bouillon is een beetje afhankelijk van de grootte van de bloemkool, dus begin eerst met 500 ml van beide en vul aan als je denkt dat de soep anders te dik wordt. (Je kan ook bij het pureren van de soep nog melk en bouillon toevoegen!)

Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15 tot 20 minuten pruttelen totdat alles zacht is.

Haal de tijmtakjes en de steranijs uit de pan en pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout, zwarte peper en de sap en rasp van de limoenen. Voeg de helft van de dille toe en pureer dan weer met de staafmixer. Volgens Hannah wordt de soep dan groen... dat is mij nog niet gelukt. Zij gebruikt waarschijnlijk een grotere bos dille.

Zeef de soep in een vergiet in een schone pan en verhit zodra het etenstijd is.

Vlak voor het serveren rooster je de overgebleven bloemkoolroosjes in wat olijfolie en zout totdat ze gekarameliseerd zijn. Voeg deze toe aan de hete soep samen met wat dille en besprenkel met extra vierge olijfolie.

Buon appetito, bon appétit, nyde dit måltid, eet smakelijk! En vergeet niet om langzaam te eten en te genieten van elke hap!