Een teleurstelling is eerder het resultaat van de verwachting dan van een prestatie

Omdenken…ken je dat? Omdenken is denken in kansen en niet in problemen. De bedenker van deze theorie is Berthold Gunster, schrijver van onder meer ‘Ja-maar wat als alles lukt’. Op zijn site vind je inspirerende kreten en mooie voorbeelden. Op zijn facebook vond ik bovenstaande kreet en ik moet eerlijk bekennen dat ik dit fenomeen vaak tegenkom.

Tot een jaar geleden was ik enorm vaak teleurgesteld. Teleurgesteld omdat ik net niet dat resultaat had gehaald wat ik voor ogen had. En dat had ik vooral met sporten. Ik train regelmatig en heb een BMI waar menigeen jaloers op is, maar helaas: Speedy Gonzales ben ik niet en word ik niet. Frustrerend! Gefrustreerd als ik weer eens een wedstrijdje deed en zeker 70% van de deelnemers mij zag inhalen. En ja, ook grijs en gerimpeld en ook 2x mijn BMI.

Waar ligt het aan en wat kan ik eraan doen? Geen idee! Echt waar. Neem mij en een willekeurig ander persoon en laat ons hetzelfde trainingsschema volgen. De ander wint. Aan inzet en techniek ligt het niet. Ik ken alle regels en kan het ook goed uitleggen. Blijkbaar is mijn lichaam niet gemaakt om snel te zijn.

Gooide ik daardoor de handdoek in de ring? Nee. Gewoon omdat ik lopen, fietsen en zwemmen leuk vind. En omdat ik een doorzetter ben. Blijkbaar is het gewoon heel leuk om te doen en maakt het resultaat niet uit. En langzamerhand word ik wel sneller en kan ik langere afstanden lopen. Want dat is waar ik goed in ben: doorzetten.

Ja, het lijkt me echt heerlijk om talent te hebben. Bij de eersten binnen komen en bewonderende blikken ontvangen over mijn fantastische tijd die ik net heb neergezet. Maar ach, gelukkig geniet ik ervan en van de kleine overwinningen op mezelf. Ik heb mezelf geleerd om niet gefrustreerd te zijn met wat er niet is, maar blij te zijn met wat er wel is.