Vandaag is (bieten)rood

Als het zonnetje gaat schijnen heb ik ineens heel veel zin in salades. Toch merk ik elk jaar weer dat mijn saladerepertoire wat beperkt is. Vooral als ik in de supermarkt sta zonder boodschappenlijstje, grijp ik snel naar bekende en vaak saaie ingrediënten als sla, komkommer, paprika, tomaat etc. Vandaar dat het eerste recept een saladetip is! Dit recept vond ik een aantal jaren geleden op een van mijn favoriete foodblogs: Green Kitchen Stories.

De meeste van de ingrediënten in dit gerecht staan bekend als (uhg ja ik ga de term gebruiken...) superfoods. Met name de bietjes zijn voor veel sporters een vast onderdeel van hun dieet, omdat het schijnt te zorgen voor een betere zuurstofopname in het lichaam en het de bloedcirculatie verbetert.

Niet alleen daarom is dit gerecht een favoriet bij ons thuis. Het is ook nog eens makkelijk te maken en je kan hem grotendeels eerder op de dag bereiden. Heel handig als je pas na het sporten licht maar voedzaam wilt eten. Ik maak hem ook wel eens als voorgerecht, omdat het er zo spectaculair uitziet op een wit bord!

Boodschappenlijstje voor 4 personen:

- 5 grote bladen sla, gewassen en in reepjes gesneden

- 4 rauwe bieten, geraspt

- 2 wortels, geraspt

- 1/2 komkommer, geraspt

- 1/2 rode ui, dungesneden

- 3 avocado's, in blokjes gesneden

- 5 cherrytomaatjes, dungesneden

- 1 handje peterselie, gewassen en gehakt

- 2 eetlepels olijfolie

- sap van 2 limoenen

- zeezout en zwarte peper

Doe alle bovenstaande groenten in een grote kom en voeg de olijfolie, het sap van de limoenen en naar smaak peper en zout toe. Mix met je handen of met twee lepels (voorzichtig) tot alles dieprood geworden is. Voor een mooi feestelijk effect doe je 1/4 van het mengsel in een glas of een andere ronde vorm. Goed aanduwen, bordje erop en omdraaien maar!

Extra lekker met een topping van een zachte geitenkaas, geroosterde pijnboompitten en tuinkers of een andere kiemgroente.