The secret to a well balanced life: a cup of tea in one hand and a (cook)book in the other

Ik heb een verslaving. Ja ook een suiker- en hè-gezellig-een-wijntje-verslaving. Maar in dit geval heeft de verslaving meer impact op mijn portemonnee dan op mijn figuur of gezondheid. Alhoewel...

“Mijn naam is Renske en ik heb een kookboekenverslaving.”

Het is een virus, een zeer besmettelijke. Het begon twee jaar geleden. Ik moet toegeven ook voor die tijd had ik een overmatige interesse in kookboeken of eigenlijk voor boeken in het algemeen. Een bibliotheekpas en het E-book zijn niet aan mij besteed. Zodra ik een boek heb gespot, moet en zal ik het tastbare exemplaar in bezit krijgen. Kortom, mijn immuunsysteem was laag toen het virus oversprong. De schuldige: Viola. Twee jaar geleden leerde ik haar kennen. Bij haar thuis glom haar kookboekenkast - ja zeker, een kast speciaal voor kookboeken - mij tegemoet. En tja, toen wilde ik ook zo’n kast.

De kookboeken zijn niet voor de show. Ik kook er uit, elke dag. Het doel van mijn even kooklustige man Michiel en mijzelf is om alles vers te bereiden. Het liefst zetten we elke avond iets anders op tafel. Een hele uitdaging en dan heb je veel inspiratie nodig! Gezond en vers is de maatstaf. Maar ook simpel en snel, als het gaat om koken doordeweeks. En uitdagend en bijzonder in het weekend, wanneer er meer tijd is en vrienden komen eten.

We maken brood, jam, bouillon, ijs, pasta, enzovoort. Daardoor weet ik precies hoeveel zout of suiker er in ons eten zit. Ik eet bewuster. Zo geniet ik dubbel van die ene bol roomijs in plaats van de twee die ik normaal nam. Ik weet namelijk hoeveel room, mascarpone en suiker er in gaat. Het is niet altijd even makkelijk om in een druk leven een homemade maaltijd op tafel te krijgen, maar trots zijn we als het weer is gelukt! Het geheim: maak een weekmenu; haal alle boodschappen meteen in huis; en kook – als het lukt – op zondag vooruit.

Kortom, mijn kookboekenverslaving leidt tot een gezond en gebalanceerd leven. Wie wil dat nu niet?